Podcast

Redaktionen för Icanyheter serverar och kommenterar veckans hetaste rubriker och insikter inom dagligvaruhandeln.
AVSNITT

Avsnitt 39: Coop gör som Amazon, siktar på obemannade To Go-butiker i Sverige. Något som kommer att uppskattas av kunderna, tror Ellen Larsson och Thomas Ohlén i det första avsnittet av Icanyheter Insikt efter sommaruppehållet.

Ja, Coop ska rulla ut obemannade butiker med start i Gävle. Kunderna ska checka in och betala med en app. Men målet är att kunderna, precis som hos Amazon, bara ska kunna hämta varorna och lämna butiken utan någon betalprocess alls. På tal om Amazon så har nätjätten nu officiellt bekräftat lansering i Sverige. Vad betyder det för den svenska dagligvarumarknaden? Och så plockas den sista Netto-skylten i Sverige ner i helgen. Vilket avtryck har lågpriskedjan gjort i Sverige?
Avsnitt 38: Branschens nutida kriskedja, ny strategi för obemannade butiker och nya hållbarhetsaspekter för märkning av varor.

City Gross konverterar en av sina butiker till lågpriskonceptet Cash – och fler är troligen att vänta. Det menar Ellen Larsson och Thomas Ohlén i terminens sista avsnitt av Icanyheter Insikt. “Lönsamhetsproblem är väl en rätt så rimlig förklaring”.

Trots en varm sommarvecka har det rört på sig i dagligvaruhandeln. Lifvs tvingas återigen revidera sina offensiva etableringsplaner och så lanserar Coop Sverige en ny hållbarhetsmärkning som de hoppas att övriga i branschen hakar på.
Avsnitt 37: Granskning av lönsamhet, tryck kring hämtskåp, obemannade butiker och vädjan inför midsommarhandeln.

Granskningen av lönsamhet är klar och intresset för hämtskåp i butikerna ökar. Pressbyråns satsning på obemannade butiker är igång och stormarknaderna vädjar om spridning inför midsommarhelgens matinköp. Pontus Edman, Ellen Larsson och Thomas Ohlén diskuterar veckans hetaste nyheter inom dagligvaruhandeln.
Avsnitt 36: Den växande e-handeln, marknadsföringen framåt och trygghetsöverenskommelser.

Hur har kedjorna justerat sina marknadsinsatser under krisen, kommer tillträdesförbud att klubbas, hur ser samarbetet för större trygghet lokalt ut och vad krävs för att e-handeln ska vara här för att stanna? Pontus Edman, Ellen Larsson och Susan Berzelius diskuterar veckans hetaste nyheter inom dagligvaruhandeln.
Avsnitt 35: Willys visar vart skåpet ska stå, ålderstigna styrelseledamöter och "Netto-butiker" blir franchise

Medelåldern är hög i kedjornas styrelse, Willys rullar ut hämtskåp till mackar och Coop söker franchisetagare till "Netto-butikerna. Pontus Edman, Ellen Larsson och Thomas Ohlén diskuterar veckans hetaste nyheter inom dagligvaruhandeln.
Avsnitt 34: E-handeln utmanar, trängsel och Coops prisgaranti

Stora utmaningar väntar när e-handeln ökar, Handels kritiserar trängseln i butiker och Coop satsar för att tvätta bort dyrstämpeln med ny prisgaranti.
Avsnitt 33: Psykisk ohälsa, äldre på nätet och envisa Cullberg

I veckans avsnitt diskuterar Pontus Edman, Ellen Larsson och Thomas Ohlén att den psykiska ohälsan ökar i handeln, att pensionärer har blivit störst på nätet och att Cullberg vägrar lämna Paradiset.
Avsnitt 32: Plastpåsekatt, Icas tapp och Bergendahls vändning

Kedjorna anstränger sig för att plastbanta butikerna, Ica tappar marknadsandelar under första kvartalet och tuff start för Bergendahls nya vd, men nu kan läget vända.
Avsnitt 31: Axfood har fått en bra start på året – bunkringen syns i siffrorna.

I veckans avsnitt av Icanyheter Insikt diskuterar redaktionschef Pontus Edman och reportrarna Thomas Ohlén och Ellen Larsson Axfoods tillväxt, kundernas bunkring syns i siffrorna. Det är tufft för de nischade aktörerna – Paradiset ansökte om konkurs för en månad sedan och nu i veckan meddelade finska ekokedjan Happy Food Store att de stänger igen sina svenska butiker. Fjällbutikerna kan bli vinnare i sommar, liksom Gotlands butiker – om båtarna går som vanligt.
Avsnitt 30: Coop backar nästan en halv miljard – men det är enligt plan.

Coops omsättning steg kraftigt men det ekonomiska utfallet blev svagt – Coop backar nästan en halv miljard. Det är dock enligt plan, säger CBS vd Christian Wijkström. Hur ska Coop vara relevanta, varför ska man välja dem och framför allt – hur ska de kommunicera det? Var tredje butik har infört så kallade trängselvakter under coronakrisen. E-handelsexperten Patrik Müller hyllar butikernas e-handelsinitiativ.
Avsnitt 29: Corona fortsätter att hålla handeln i ett järngrepp.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dagligvaruhandeln att se till att det inte är för trångt i butikerna, genom så kallade ”trängselvakter”. Branschen står enad i krisen och lägger kortsiktiga konkurrensfördelar åt sidan för att se till att det finns mat åt alla. Kf Göta och Coop Väst planerar en stor fusion.
Avsnitt 28: Hårda smällar i coronakrisens spår

En av fem butiker tappar försäljning, Paradiset har gått i konkurs, blandade besked från Sveriges landsbygdsminister och flera butiker tvingas permittera personal. Coronaviruset fortsätter slå mot branschen.
Avsnitt 27: Coronakrisen slår mot handeln på bred front

Stora risker för personalförsörjningen, kris i gränshandeln och samhällsviktiga butiker. Insikts panel analyserar läget från hemmaredaktionerna.
Avsnitt 26: Så drabbas handeln av coronapandemin

Kunder hamstrar varor, två av tre butiker har agerat för att förebygga smittspridning, coronaviruset kan hota butikernas personalförsörjning och HUI:s prognos visar att dagligvaruhandeln kommer stå sig genom krisen.
Avsnitt 25: Corona, Coop och Internationella kvinnodagen.

I veckans avsnitt diskuterar reportrarna Thomas Ohlén, Daniel Norman och Ellen Larsson att Coronaviruset sprider sig och därmed oron. Matbutikerna har inte riktigt varit beredda på kundernas hamstring av torrvaror. Coops fastighetsaffär finansierar Netto-köpet och Coop bildar det nya bolaget Coop Sydväst, för att sprida riskerna. Fyra av tio nya handlare är kvinnor – branschen är på rätt väg.
Avsnitt 24: Coronaviruset, Coop och Lidls regiondirektör

I flera länder har konsumenter börjat hamstra mat för att förbereda sig för utbrott av coronavirus, i Sverige har vissa dagligvarukedjor vidtagit åtgärder för ett eventuellt utbrott, Coop tappar marknadsandelar och Thomas Anderssons resa från kassan till rollen regiondirektör på Lidl.
Avsnitt 23: Närbutikernas uppsving, krogkampen och Arbetsmiljörisker

Ica Nära ska öppna 27 butiker på fem år, GFK-siffror visar att Willys Hemma får fler kunder, ökad lojalitet och högre snittkvitton, på Hemköp i Sundbyberg satsar man på lösningar som ska ta upp kampen med krogarna och den ökade paketfloden skapar arbetsmiljörisker för medarbetarna på postombuden.
Avsnitt 22: Axfood, Stammis, säljsiffror och e-handel

Axfood öppnar för kedjeägda Tempo-butiker, Icas förändring av lojalitetsprogrammet har, trots kritiken, värvat 31 000 nya kunder, Ica Kvantum tar revansch och lämnar bäst säljsiffror av Ica-profilerna och så blev Ica Maxi i Kalmar bäst i Sverige Online.
Avsnitt 21: Jättarnas kamp, Bergendahls Food och världstopplistan

Axfood utklassar Ica Gruppen tack vare Axfoods ess i rockärmen – Willys. Bergendahls tvingas spara 200 miljoner och Walmart världens största kedja – igen, men tyskt lågpris klättrar.
Avsnitt 20: Stammis, Margulies och rånarpriser

”Ica har missat kundperspektivet”, en ingenjör har tagit sig an Hemköp och rånarpriser ska göra butiken trygg på kvällen.
Avsnitt 19: City Gross citypaus, Mathem växlar upp och fenomenet Rekoring

City Gross pausar sina planer på en utrullning av city-koncept. Nätaktören Mathem har drygt 25 procent av sin försäljning till andra företag, nu ska de accelerera ytterligare. Icanyheter har besökt Mariefred och spanat in det hyfsat nya fenomenet Rekoring där producent och konsument gör affärer över sociala medier och möts upp för att lämna över varorna.
Avsnitt 18: CBS säljer Nettobutiker, så förebygger handeln negativ publicitet och högtryck på norska gränsen

CBS, som köpte Nettos butiker, säljer ut drygt hälften av dem till föreningarna. Vad betyder det för föreningarna? Vad har de stora aktörerna för strategier för att skydda varumärket om, eller när, en butik gör ett övertramp på sociala medier och hur hårt slår ett dåligt uttalande mot varumärket? Det är högt tryck vid den norska gränsen. Alla aktörer ökar i omsättning, kommer takten någonsin trappas av?
Avsnitt 17: Tyskt matkasseföretag till Sverige, paradisets helomvändning och trenderna 2020

Redaktionschef Pontus Edman och reportrarna Ellen Larsson och Thomas Ohlén diskuterar hållbarheten hos det tyska matkasseföretaget Marley Spoon som packar varorna i Nederländerna innan de levereras till Sverige, Paradisets helomvändning och vad som förväntas bli årets trender.
Avsnitt 16: De största dagligvaruhändelserna 2019

Digitalisering, logistik och hållbarhet är ord som florerat mycket under 2019. I årets sista avsnitt av Icanyheter Insikt går redaktionschef Pontus Edman igenom dagligvaruåret som gått tillsammans med reportrarna Susan Berzelius och Thomas Ohlén.
Avsnitt 15: Ica Maxis framgångskoncep, dagligvaruhandelns utbildningsbehov och hämtskåpstrenden

I veckans avsnitt diskuterar reportrarna Thomas Ohlén,Susan Berzelius och Ellen Larsson hur Ica Maxi nått sin framgång, butiker som arrangerar butiksskolor för att fylla branschens rekryteringsbehov och trenden med hämtskåp vid e-handel.
Avsnitt 14: Handelns Mäktigaste 2019, Icas första obemannade butik, Linas Matkasses krissiffror och Mathems nya vd

I veckans avsnitt diskuterar reportrarna Thomas Ohlén, Ellen Larsson och redaktionschef Pontus Edman Handelns Mäktigaste, vilka trender som präglar listan och om Bent Holm förtjänade vinsten, Icas första obemannade butik, Linas Matkasses krissiffror och utmaningarna för Mathems nya vd, Johan Lagercrantz.
Avsnitt 13: Lilds mål om 300 butiker, obemannat på frammarsch och Black Friday.

I veckans avsnitt diskuterar reportrarna Thomas Ohlén, Ellen Larsson och redaktionschef Pontus Edman Lidls strategi för att nå målet 300 butiker, kedjan Automats storsatsning på 200 obemannade butiker och Black Friday.
Avsnitt 12: Jämställdhet i branschen, Coops prisgaranti och HUI spår rekordsälj online i jul

I veckans avsnitt av Icanyheter Insikt diskuterar reportrarna Thomas Ohlén, Susan Berzelius och redaktionschef Pontus Edman hur det är ställt med jämställdheten inom branschen, Coops nya prisoffensiv och om onlineaktörerna är redo för julen.
Avsnitt 11: Hemköps nya vd, Coops jättelager, City Gross andra butik i Linköping och Matrebellerna 10 år

Simone Margulies tar över som ny vd på Hemköp. Hon är för närvarande vice vd på Dagab. Vilka utmaningar står hon inför? Coop är fortsatt på offensiven. Efter att ha ställt om flera butiker och köpet av Netto planerar de nu att bygga ett högautomatiserat lager i Eskilstuna. City Gross nya butik i Linköping andas framåtanda. Icanyheters reporter Ellen Larsson besökte butiken under veckan. Matrebellerna har nått tio år av tillväxt i jämförbara enheter.
Avsnitt 10: Obemannade nätter, avtalsrörelsen och framtidens butik

I veckans avsnitt diskuterar redaktionschef Pontus Edman, reportrarna Susan Berzelius och Ellen Larsson följande; Dygnetruntöppen butik i Oslo som kör obemannat på nätterna, hetaste frågorna i avtalsrörelsen och framtidens matbutik.

Avsnitt 9: Rätt rekrytering för Citygross, logistiken är het och handeln tar aktion

I veckans avsnitt diskuterar redaktionschef Pontus Edman, reportrarna Ellen Larsson och Thomas Ohlén följande; Anders Wennerberg har rätt nypor för City Gross. Vilken väg tar Icas logistik? Dagligvaruhandeln tar aktion – plastrensning senaste tilltaget.
Avsnitt 8: Black Friday, prissänkta Coop och nya talanger

I veckans avsnitt diskuterar redaktionschef Pontus Edman, reportrarna Thomas Ohlén och Ellen Larsson följande; Paketflod och kampanjer: Så påverkar Black Friday dagligvaruhandeln. Har Coop tvättat bort dyrstämpeln nu? Generationsskiften banar väg för nya talanger..
Avsnitt 7: Butiksdöden inom dagligvaruhandeln, debatten om motarbetade aktörer och shoppingturism

I veckans avsnitt diskuterar redaktionschef Pontus Edman med reportrarna Thomas Ohlén och Ellen Larsson följande; Butiksdöden inom dagligvaruhandeln, debatten om motarbetade aktörer och shoppingturism.
Avsnitt 6: Brottsproblem, Matrebellerna expanderar och e-handelns påverkan

Ungdomsvåld, hot och trakasserier i butik är ett stort problem. Flera handlare tycker att politikerna gör för lite. Matrebellerna expanderar. I veckan öppnade Min matbutik i Borlänge. Butiksdöden har drabbat detaljhandeln, men dagligvaruhandeln har varit förskonad.
Avsnitt 5: CBS:s apotekssamarbete, Lifvs satsning och nya tobakslagen som väckt frustration

CBS inleder ett samarbete med Lloyds apotek. Den obemannade butikskedjan Lifvs ska öppna i Skåne och Örebro och har som mål att inom några år ha 300 butiker. Nya tobakslagen har väckt frustration bland handlare och butiksägare.
Avsnitt 4: Icas lagersatsning, svinnsatsningar och effektiva butiker

I veckans avsnitt samtalar redaktionschef Pontus Edman med reportrarna Thomas Ohlén och Ellen Larsson om Icas lagerbygge i Brunna, om att alla talar om svinn och om Sveriges mest effektiva butiker.
Avsnitt 3: Apotea, Coop samt att generationsskiften inte är någon självklarhet

I veckans avsnitt diskuterar reportrarna Thomas Ohlén, Susan Berzelius och Ellen Larsson följande; Apotea ger sig in i dagligvarumatchen, Coop konkurrerar med sina egna franchisetagare och generationsskiften är ingen självklarhet.
Avsnitt 2: Ica anställer egna chaufförer, lanthandel i stan, Coops omställning av Netto-butikerna.

I veckans avsnitt diskuterar redaktionschef Pontus Edman och reportrarna Susan Berzelius och Ellen Larsson följande: Ica går old school och anställer egna chaufförer, kändiskockar startar lanthandel i stan, Coop ska ställa om en Netto-butik om dagen.
Avsnitt 1: Coops första "Nettobutiker", Mathems nya vd och Plastskatt.
Thomas Ohlén har besökt en av Coops tre pilotbutiker som konverterats från Netto, "varför just plastpåsar?, frågar Ellen Larsson och Pontus Edman undrar när Mathem ska gå med vinst.
Snart Premiär